w

За Светът на траките

Добре дошли в Долината на тракийските царе!
Добре дошли в земя – древна, земя на траки, земя на многобройни легенди за храброст, вековни традиции и древна култура.

Не случайно Казанлъшката котловина е наречена така – тук са открити над 1000 тракийски некропола, многобройни артефакти и безценни съкровища.

Като горди наследници на историческото и културното наследство на траките по нашите земи решихме да създадем единственият по рода си културно-исторически комплекс „Светът на траките“.

Целта на културно-исторически комплекс е да дава обща информация и насоки за последователното посещение на цялата долина, като представя историята и културното наследство на цялата Долина. Комплексът е ключова точка за различните обекти и туристически услуги в Долината- „визитка“ на общ туристически продукт. Не на последно място, локацията на комплекса е внимателно подбрана, така че посетителите да могат да наблюдават великолепния пейзаж за Долината и нейните могили, на фона на Средна гора.

Комплексът пресъздава автентичната атмосфера, начин на живот и обичаи на най-древния народ по българските земи – траките. В съчетание с модерни туристически атракции и 3D визуални изкуства посетителите ще видят целия  блясък на богатата тракийска цивилизация.

Cвeтът нa тpaĸитe е paзгъpнaт нa плoщ oт 23 000 ĸв. м и се намира пo пътя ĸъм пpoxoдa „Шипка“, близo дo гpaд Шипĸa и тpaĸийcĸитe гpoбници „Шyшмaнeц“, „Ocтpyшa“ и „Гoлямa Kocмaтĸa“.

Структурата на комплекса включва следните зони:

Първа зона

В тази зона са обособени два паркинга – за автомобили и велосипеди. Налични са 64 паркоместа за автомобили и 4 за автобуси, както и специален паркинг за велосипеди. Така всички любители на велосипеди ще могат да направят вело-обиколка сред Долината и да посетят близките гробници, да достигнат до град Казанлък и да посетят различни туристически обекти – Музей на розата, Исторически музей, Тракийската гробница и др.

От билетния център има възможност да се закупят билети не само за културно-историческия комплекс „Светът на траките“, но и пакетни билети, включващи и други културни обекти.

В тази зона се намира и рекреационна зала за почивка и отдих.

Зона Основна сграда

Автентична, тронна зала на Севт III и 3D виртуалност в света на траките

Тук ще може да видите пресъздадена, автентична, тронната зала на тракийския цар Севт III. В залата са разположени макети на най-значимите находки от Долината, сред които бронзовата глава на владетеля Севт III, златния венец от могилата “Голяма косматка”, както и 4 тематични восъчни фигури – на тракийски цар, тракийска царица, виночерпец и воин. Композицията е според образите на запазените стенописи в Казанлъшката тракийска гробница. В залата има и кът за снимки с тракийско облекло. Посетителите ще имат възможност да си направят снимки, облечени като „древни тракийци“.

Историята оживява с 3D виртуална реалност, която ще пренесе през хилядолетия до IV в. пр.н.е. в древния тракийски свят. Наблюдаващите ще видят „на живо“ как да изгледали древните траки, ще се пренесат в тронната зала, в която пред тях ще изникне образът на самия одриски цар – Севт III.

3D виртуалната реалност е направена под формата на игра, в която наблюдаващия ще може да избере сюжет като сам вземе един от трите предмета – копие, златен венец или лампа.

При избор на „тракийски войн“ ще наблюдава тракийските войни, сражение, различни бойни техники и традиционни облекла.При избор на „тракийски владетел“ ще се пренесе в тронната зала и самия Севт III ще бъде пред него. Наблюдаващият ще може да се запознае със самия владетел и неговите атрибути на властта.

При избор на „лампа“ ще види древен тракийски ритуал за орфизъм.

Траките са били изкусни занаятчии и всеки посетител ще се убеди в това посещавайки двете занаятчийски ателиета по грънчарство и ювелирство. Срещу такса туристите могат да опитат сами да изработят сувенир за спомен.

Основната зала разполага и с мултифункционална зала, тип шатра и конферентна зала с възможност за организиране на различни събития, бизнес срещи, конференции, изложби и други мероприятия и атракции.

В залата са разположени и магазини за сувенири, в които всеки може да закупи спомен или подарък от комплекса.

Почивна зона

 

За посетителите, които искат да се
насладят по-дълго на Долината,

комплексът разполага с хотелска част –
тракийско селище

с 5 самостоятелни къщи за гости и тематичен ресторант
с винарна и паркинг.

Зона Севтополис

 

 

 

В самата градина на комплекса има пресъздаден макет
на древната тракийска столица – Севтополис.

Макета е нейно копие, което в омален вид
пресъздава архитектурата и блясъка на тракийския народ.

Според археолога проф. Овчаров „Това е нещо уникално, което показва древния град в целия му блясък“  и също така туристите могат да проследят историята на траките в най-ранните години на светилище Перперикон и след това да се запознаят и с нейният блясък по времето на Одриската държава. Севтополис е първата тракийска столица, която е изцяло проучена и се намира в момента под водите на яз. Копринка. В резултат от проучванията и исторически сведения е пресъздаден макета, който пресъздава истинската история от най-древни времена.

Пресъздаден е двореца като според историческите сведения „ в северната най-висока част на града се е издигала вътрешната крепост – цитадела“. Според проф. Димитров „вътрешната крепост е съществувала като укрепена вила – дворец, която е била на това място още преди изграждането на града“.

Заедно с широко използваните принципи на древногръцката архитектура при изграждането на двореца са открити и някои типично тракийски черти като разкритите 2 големи огнища – олтари в премината зала и съседното на нея помещение. В източната част на сградата е било поместено и светилище-храм.

Пресъздадени са и жилищата, които не са се отличавали по план от античното жилище. Те са били обширни и с много помещения. Повечето принадлежат към т.нар. пастаден тип къщи. Основите на къщите са градени от камък и кал, а самата конструкция е била по-лека – кирпичени стени или скелет от дъски с пълнеж от глина.

Широкият размах на строителството в Севтополис свидетелства за големия икономически разцвет на Севтовата столица и за нейното важно политическо значение. Градът е бил изграден по предварително изработен план съобразно т.нар. регулярна планировка, използвана в Древна Гърция още в V–IV век пр.н.е. и изграждането на градове, като Милет (Мала Азия), Мегалопол (Пелопонес), Олинт (Халкидики), Пирея. За неин създател се смята Хиподам от Милет, а разпространението ѝ е особено голямо през елинистическата епоха по времето на Александър Македонски и неговите приемници, когато започва масово строителство на градове. Севтополис е доказателство, че Севт III не остава встрани от тенденцията при изграждането на своята столица и не приема само принципите на това антично градостроително изкуство, но и по примера на другите елинистически владетели я назовава на свое име.

Общ екстериор:

Беседки и пейки за отдих ще допълват облика. Туристите ще могат да се насладят и на прекрасната градина в комплекса.Пренесете се в древния тракийски свят чрез културно-историческия комплекс „Света на траките“ и затаите дъх пред величието на траките и красотата на Долината!

Очаквайте скорошно откриване!