w

Пътувай в Казанлък

Открийте неподправената красота на това кътче в центъра на България, където се пресичат пътищата от всички посоки и долината на тракийските царе разкрива своите безценни съкровища. Където уханната прегръдка на българската роза омайва сетивата и майката природа Ви пленява със своите най-ценни дарове.

Обществен транспорт

Общественият транспорт в Казанлък е добре развит и удобен начин за придвижване, с който лесно и бързо може да стигнете до всяка точка на града.
Жители и гости на Казанлък вече имат възможност да зареждат мобилните си устройства на спирките на градския транспорт, докато чакат превозното средство. На повечето от спирките са монтирани по два фотоволтаични панела и вътрешни табла с по два USB порта за зареждане на всички видове мобилни устройства. До ноември 2020 община Казанлък ще разполага и с модерни електробуси, които освен че ще облекчат трафика, ще намалят значително вредните емисии във въздуха.

Синя зона

В Казанлък са въведени зони за платено паркиране, обозначени със специални табели указващи условията за спиране, паркиране и престой. За улеснение на жителите и гостите на града, в синята зона, могат да се възползват от SMS паркиране. Мобилният номер за изпращане на съобщения за кратковременен престой в рамките от 1 до 3 часа е един за всички оператори – 13431.
При изтичане на предплатеното време собствениците биват уведомявани автоматично със специален сигнал на мобилните си телефони да преместят колата си или да изпратят нов SMS. Цената за час платено паркиране е 1,20 лв. Освен с SMS в града на розите се запазва и възможността да се паркира чрез талони от паркомати.

Таксита

В Казанлък регламентирани стоянки за таксита има на всички ключови места– железопътна гара, централна градска част и кварталите. Такси може да поръчате по всяко време и от всяка точка на града и по телефон, като в повечето случаи обаждането е за сметка на оператора. Изчакването за изпращане на кола до желаното от вас място обикновено трае не повече от 5 мин.

Разходка с велосипед

Има ли много места в България, а и в Европа, където да може да карате велосипед в долина богата на тракийски гробници? Казанлък има план да се превърне в такова място. Градът изградена мрежа от велоалеи, която обхваща някои от близките села, както и алея между парк “Розариум” (с Музея на розата) и парк “Тюлбето”. В последния се намира Казанлъшката тракийска гробница – част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Сега новият проект, който Казанлък предстои да реализира, се казва “Светът на траките” и част от него е нова велоалея от 6.6 км, която свързва голямата гробница с още четири такива – Оструша, Хелвеция, Грифони и Шушманец. Съществува и работен проект за изграждане на алея до язовир „Копринка“.