w

8 януари – освобождението на Казанлък

Всяка година на 8 януари, Община Казанлък отбелязва годишнина от освобождението на Казанлък. Въпреки мразовитото време, в честването на паметната дата, по традиция в двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“ се събират десетки местни родолюбци.
Окончателното освобождение на Казанлък е свързано с любопитни събития.
Освобождението на Казанлък на 8 януари 1878 г. и превземането на турския укрепен лагер край Шипка-Шейново на следващия ден представляват фактически завършек на прочутата Шипченска епопея, започнала на 9/21 август край историческите върхове Св. Никола и Шипка.
Краткотрайна е радостта в Казанлък от победата на отряда на генерал Гурко през лятото на 1877г. , която е последвана от хиляди прииждащи бежанци, нови опожарявания и кръвопролития от турските орди, за да доживее градът своето окончателно освобождение от руските войски, предвождани от ген. Шнитников в първите дни на 1878г.
В двора на Девическия манастир, пред паметника, посветен на невинните жертви на османските орди на Сюлейман Паша – 340 деца, жени и старци, с минута мълчание и поднасяне на цветя жителите на Казанлък отдават почит към своята свобода.
По традиция, в началото на честването местни свещеници отслужват заупокойна молитва пред монумента в манастирския двор.
Тържествата за Освобождението на Казанлък продължават и на следващия ден с патриотични събития за победните боеве при Шипка и Шейново.