w

Екопътеките около връх Бузлуджа

Освен отморяваща разходка, екопътеките на хотел “Еделвайс” ще Ви отведат в райони, където ще можете да откриете разнообразие от горски плодове като малини, къпини, боровинки и горски ягоди. Може да срещнете и различни видове балкански билки – мащерка, чубрица, известната за района самардала и др., както и различни видове гъби.
Ако тръгнете по пътеката „Хаджи Димитър“ ще видите исторически паметници, ще изкачите два върха, ще преминете край входа на пещера „Ледницата“ и ски зоната. Този маршрут се преминава за около 2 часа. Алеята ще Ви отведе до „Историческа поляна“, след което красивите пътеки ще Ви изведат до хижа Бузлуджа, където да видите и исторически паметник на загиналите трима партизани от Габровско – Севлиевския отряд през 1941г. По-навътре в гората ще се озовете пред барелефа, сочещ мястото на учредяването на БРСДП през 1891г., а малко по-надолу ще видите паметника на Хаджи Димитър и четниците убити през 1868 г. Каменна алея Ви води до стар макаданов път. Изкачването на връх Хаджи Димитър, висок1431м., става по южната пътека. От върха като на длан се откриват прелестите на Стара планина, Габрово, Казанлък и билото на Балкана. По пътя за връщане ще видите пещерата „Ледницата“. От там, по коларски път ще минете покрай ски пистите и асфалтовия път, водещ към Ветропарка.
Пътеката „Атово падало” преминава по билото на Стара планина и цели изкачване на връх „Атово падало“ – 1494 м., където се открива невероятната панорама към всички ветрогенератори. Времето за преминаване по пътеката е около 2 часа и 30 минути. Пътеката „Атово падало“ ще Ви изведе на асфалтов път до бившите кошари. Западно от тях се намират ски пистите, които привличат стотици любители на зимните спортове всяка година. След острия завой и след около 20 мин. ще излезете пред входа на ветропарка, където се разкрива живописна гледка. В близост ще видите беседка, на която можете да си дадете време за отдих и да се полюбувате на природата. Маршрутът по зимната маркировка ще Ви отведе до връх „Атово падало“, където ще ви заплени прекрасна панорамна гледка.
Маршрутът на „Катуните“ преминава между реките „Камещица“ и „Малка река“. Ще можете да се насладите на част от величието на Бузлуджа, а крайната точка ще са скалистите възвишения „Катуните“ (1284 м. н. в.). Този преход е най-труден и отнема около 3 часа. Красива букова гора Ви отвежда до Ашката равнина, край връх „Висока могила“, а стигнете ли белите камъни, на изток се изкачвате до „Катуните“. Там се разкрива живописна панорамна гледка във всички посоки. Ще видите от птичи поглед Розовата долина, Стара планина, Средна гора, върховете Българка и Саръяр. Ако изберете да преминете по долната отсечка, ще видите хижа България, която води до чешмата Кордана, а там ще се насладите на бистрата, течаща, ледена вода. След достигането до заслона на крънските ловци, трябва да пресечете „Малката река“ и с леко изкачване ще достигнете крайната си точка „Катуните“.