w

Етнографски комплекс “Кулата”

Етнографски комплекс „Кулата”- гр.Казанлък е част от Исторически музей „Искра”. Местоположението му не е случайно – намира се в най-стария квартал на града, където има запазили традиционния си облик сгради.
Казанлък е със своеобразна градска култура, разположен е сред неповторима природа.
Това е градът, в който се уважават местните традиции в архитектурата, която спазва ниската етажност на старите къщи, китните градини, както и в детайлите, превърнали се в запазена местна марка.
През 1976 г. са реставрирани две къщи и в тях са уредени етнографски експозиции от Историческия музей. Едната къща е строена в началото на ХІХ в. и е типична подбалканска като архитектура – едноетажна, асиметрична. Има две стаи – „къщи” (кухня) и „соба” – използвана като гостна и спалня. В двора й е възстановен и селскостопански навес, където е подреден инвентара за традиционната обработка на земята.
Другата възстановена къща е била собственост на видния казанлъшки общественик, търговец и дарител Иван Хаджиенов, поради което е наречена и „Хаджиенова къща”. Като архитектурно изпълнение тя няма подобна в града. Къщата е двуетажна, асиметрична, с открит чардак и кьошк.
Експозицията на Етнографски комплекс „Кулата” представя домашния уют на казанлъчанина от средата на ХІХ век, новото му самочувствие и отношение към света. Туристите винаги свързват Казанлък с Долината на розите. На посетителите на Етнографския комплекс се предлагат и допълнителни атракции – представяне на розоварене, тестване на етерични масла, дегустация на кулинарни продукти от маслодайната роза.
Също така, в Етнографски комплекс “Кулата” посетителите имат възможност да закупят розово масло, различни продукти на маслодайната роза, козметика, розов ликьор, гюлова ракия и ръчно изработени сувенири, свързани с бита и културата на казанлъчанина.