w

Литературно-художествен музей „Чудомир“

Някогашният дом на писателя, известен с чудатия си псевдоним Чудомир, днес е дом на неговите произведения – литературни и художествени. Музеят е общински културен институт и се грижи за опазването, проучването и популяризирането на изключително богатото творческо наследство на семейство Чорбаджийски. Съхранява повече от 15 000 оригинални ръкописи, писма, книги, скици, лични вещи на видния обществен деец и неговата съпруга Мара Чорбаджийска. Уникалната атмосфера на къщата кореспондира сполучливо с новия музеен комплекс, в който са разположени художествено-документалната експозиция, фондохранилище и конферентна зала.

Може би най-голям интерес предизвиква посмъртната маска на Чудомир, отлята от лицето на твореца след неговата смърт, с цел да увековечи образа му.

В тон с изискванията на съвремието, музеят притежава интерактивен екскурзовод, запознаващ посетителите с живота и творчеството на Чудомир. Чрез образите на друга съвременна форма на експозиционно представяне – добавена реалност – гостите могат да видят Чудомир в уюта на дома му, на двора и сред своите „нашенци“, талантливо обрисувани с перо и четка.

Разходката преминава и през картинна галерия. Всяка година тук могат да бъдат видяни различни Чудомирови рисунки в оригинал.

Целогодишно в Литературно-художествен музей „Чудомир“ се провеждат редица изложби, представяния на книги, рецитали, концерти и други събития.

Традиционно той е домакин на едно от най-големите културни събития в България – Чудомирови празници, провеждани от 25 март до 1 април. Те заемат особено важно място в културния живот на град Казанлък. Посветени са на театъра, музиката, литературата, изобразителното изкуство и сатирата. Завършват с научна конференция, която събира водещи имена от българското литературознание и изкуствознание. Всяка година, както подобава на добрата и стойностна традиция, Чудомирови празници са очаквано събитие за казанлъчани и гости на града.

Музеят е седалище и на Фондация „Чудомир“.

Той е единственият литературно-художествен музей в България. Под № 91, той дели едно място с Тракийската гробница в списъка на 100-те национални туристически обекти. Включен е и със собствен стикер в движението „Обичам България“.