w

Музей на Розата

Купи билет

Розопроизводството, и в още по-голяма степен търговията с розово масло се превръщат в една от най-атрактивните “визитни картички” на казанлъшкия край и на българското стопанство. Още от преди близо век основателно се твърди, че “розовата култура в България, целяща извличане на розовото масло, не е само най-старата и най-привлекателната индустрия в нашата страна, но също съвсем изключителна и специфична за региона.”
В град Казанлък, се намира единствения по рода си Музей на розата. Първата музейна експозиция за казанлъшката роза е открита през 1967 г., а през 1969 г. тя прераства в Музей на розата, който е уникален в световен мащаб. От 2016 г. той се помещава в нова сграда в парк “Розариум” и е част от Историческия музей “Искра” в гр. Казанлък.
Музеят на розата има богата колекция от предмети, снимки и документи, разкриващи
историята на българското производство на маслодайни рози. Експонатите са разположени в три пространства. В музея могат да се видят и инструменти за обработка на розови градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и вода. Направена е и възстановка на склад за розово масло и на първата лаборатория за изследване на чистотата на розовото масло, създадена през 1907 г. от Христо Яръмов. Това е свързано с тежък момент в историята на българското розопроизводство, когато се появява т.нар. „тереше” – фалшификат на истинското розово масло. Под заплахата от сриване на репутацията на българското розово масло като най-доброто в света, лабораторията на Христо Яръмов се явява успешен опит за осуетяване на тази вредна практика.
Забележителен предмет в експозицията на музея е съд за розово масло (конкума), който е бил използван за последен път през 1947 г., но ароматът на рози се носи все още от него.
В музея туристите имат възможност да закупят розово масло, различни продукти на маслодайната роза, козметика, розов ликьор и сувенири, свързани с бита и културата на розопроизводителите.

Маслодайната роза и розобера
Маслодайната роза – Rosа damascenа mill. f. trigintipetala, е пренесена в България от Индия през Персия, Сирия и Турция. В долината, разположена между Стара планина и Средна гора, тя намира своята втора родина. Казанлъшката долина приема названието Розова долина. На 21 май 1837 г. немският фелдмаршал Хелмут фон Молтке ще каже: „Казанлък е европейският Кашмир, турският Гюлестан -страната на розите”.
Розоберът продължава около месец – от 20 май до 20 юни, но зависи от атмосферните условия на пролетта. Извършва се рано сутрин от 5 ч. до 9-10 ч. Технологията, която е в основата на производството на прочутото българско розово масло, е двойната дестилация. По примитивния начин за зареждането на един казан са необходими 15 кг розов цвят и 60 л чиста вода. Процесът е трудоемък – 1 кг розово масло се получава от 3000 кг розов цвят, а 1 грам – от 1000 розови цвята. Цената му на международния пазар е варира от 5000 до 7000 евро за килограм.

Купи билет