w

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства има за цел да представи историята и развитието на фотографията и в технически, и в художествен аспект, както у нас, така и в света като цяло. Като единствен подобен център у нас, музеят акцентира върху българския принос в тази област.
Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства със седалище в Казанлък, е общински културен институт по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата /ЗЗРК/, самостоятелно юридическо лице, със статут на второстепенен разпоредител с бюджетни кредити на Община Казанлък, създаден с Решение №1265 от заседание на Общински съвет – Казанлък, проведено на 26.03.2015 година на база предложение на Браншовото сдружение на фотографите – занаятчии от град Казанлък на основание чл. 41, ал.1 от Закона за културното наследство.
Идеята на Сдружението на фотографите се реализира, след като инициативата на Сдружението е приета присърце от ръководството на Община Казанлък при управлението на Кмета Галина Стоянова. Постепенно, но уверено се върви към осъществяване на намеренията за изграждане на този единствен по рода си в България културен институт.
Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства е официално открит на 5-и юни 2015 година като един от акцентите в програмата на Фестивала на розата в Казанлък. Първият директор е инж. Стефан Папукчиев. За краткото време на своето съществуване, музеят представя над 100 временни изложби от всички жанрове на фотографията. Организира се ежегодно престижният фото-пленер „В Долината на розите“ , Мултимедиен арт фест, и Салон на казанлъшките фотографи, както и концеритите по време на ежегодният „Джас Фест“. Музеят домакинства представяния на книги, специализирани лекции, благотворителни кампании, прожекции, концерти. Този най-нов за Казанлък общински културен институт, вече се утвърждава като естествен притегателен център за професионалните фотографи, кино- деятели, пазители на местната и национална историческа памет, щедри дарители.
Във фондовете на музея са постъпили стотици експонати фотографска техника, консумативи и материали, архивни снимки, книги и документи, голяма част от които – с историческа стойност. Музеят развива изследователска и издателска дейност. Посетителите на музея се срещат и със съвременните технологии, включително–дигиталните. Колекцията логически преминава от най-старият, дарен ни, фотоапарат от периода около 1890г., който работи със стъклени плаки с размер 13х18, през периода, в който постепенно навлизат фотоапаратите, работещи с дискети и карти-памет, за да стигне до днешните модерни цифрови апарати. Така музеят разказва за известните и неизвестните, професионалните и любителите фотографи на България, и разказва техните постижения не само в снимки, но и през способностите им за техническо владеене на изразните средства през възможностите на техниката.
Имаме изложена колекция от бокс камери от Франция, Италия и Германия, колекции от лентови апарати – „Смяна“, „Киев“, „Зенит“, „Beirette”, “Nikon”, „Фед“, „Polaroid” и други, апарати на Kodak и Agfa от различни периоди, имаме апарат със сменящ се гръб, който работи и с плаки и с лента. Шпионски камери от Чехия и Германия от от периода 1930-1940г. Стерео камера и фотоапрати с двоен обектив (Twin Lens Reflex), изложена е колекция от кинокамери и видео камери. Както и една любопитна нахотка – фотоапарата на Никола Вапцаров. Значителна е колекцията от фотографска техника на известни личности.
Музеят притежава богата колекция от книги и списания за историята на фотографията и кинозаснемането, книги/списнаия със съвети за използването на различни видове камери и съвети за засмане, композиране, копиране или принтиране на снимки. Чуждоезикови книги със съвети към фотографите любители. Множество албуми от професионални фотографи и от салони и изложби с конкурсен характер. Най-ценното притежание на музея е книга с инструкции за фотографиране от 1904г. написана от казанлъчанина Стоян Георгиев, което е част от постоянна експозиция в залата за временни изложби. Там може да видите още дагеротипия и тинтипия от 18ти век, както и типичните кабинет портрети на фотографи от Казанлък и света.
Освен в основната сграда на музея, част от експонатите /кино- и прожекционна техника/ се намират и в къщата на Фото-клуб „Искра“, където музея разполага и със собствена леглова база, за посрещане на свойте гости. Мястото и дворът са чудесни за събития на отрито, както и за летни прожекции на диафилмчета с приказки за деца.